Három nap, öt tételben


Izland, 2009A cikk apropójául szolgáló esemény közel két éve történt: 2009 májusában egy négynapos izlandi utazásra vállalkoztunk egy fotós haverommal. Az akkor készült képeim közül eddig csak nagyon kevesen láttak néhányat. Talán valami alkalomra vártam velük, vagy csak nem bíztam eléggé abban, hogy értékük nagyobb, mint pusztán a személyes emlékeim visszaidézése. Mindenesetre bő egy évig hevertek a “fiókban”.
Aztán amikor tavaly tavasszal megmutattam közülük párat a Debreceni Fotóklubban, a visszajelzésekből éreztem, ennél több van bennük. Ezt megerősítette az is, hogy a klub fennállásának 80 éves évfordulója alkalmából rendezett kiállításra (és az ennek képeiből készült jubileumi albumba is) e képeim közül választottak.
Eljött a karácsony, némi extra szabadidővel, s ez lehetőséget adott rá, hogy elővegyem és “leporoljam” a sorozatot. Ezúttal azzal az elhatározással, hogy a — számomra egyre kedvesebb — diaporáma (digiporáma?) műfajban alkotok valamit. (Az most mellékes, hogy még mindig nem érzem pontosan a műfaj követelményeit; mindig is hittem abban, hogy a “csinálva tanulás” működik, sőt, az működik a leginkább.)
A munkát azzal kezdtem, hogy kerestem a youtube-on izlandi zenéket. Egyszerűen hangzik, de ez is beletelt pár napba. Kiválasztottam közülük olyanokat, amelyek szerintem harmonizálnak a fotóimmal. Kiderítettem, hogy hogyan lehet a megnézett videókból kinyerni a hangot mp3 formában. Felelevenítettem az egy éve nem használt videoszerkesztő programról (Wings Platinum 4 Basic) halványan derengő emlékeimet. Megterveztem, hogy melyik zenéhez mikor, melyik kép jelenjen meg. Terveztem, aztán átterveztem, aztán megint… Hosszú, iteratív folyamat volt ez. Hozzátettem az áttűnéseket, a mozgásokat. Ahányszor megnéztem, annyiszor módosítottam a képek sorrendjén, finomítottam a váltások időzítésén. Mikor már késznek tűnt, lecseréltem egy teljes képsorozatot (vállalva, hogy újból a nyers, RAW képekből kellett kiindulnom). Sok, sok éjszakámba került az “alkotás”, de számomra megérte. Úgy érzem, a jelenlegi változat — az általam is ismert hibái ellenére — már vállalható. (Azért a címbeli 3, mert bár az utazás négynapos volt, a filmben csak az első három nap képei szerepelnek.)

, ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *